Dubai je najmnogoljudniji grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Nalazi se na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva i Dubai je glavni grad emirata, jednog od sedam emirata koji čine zemlju. Abu Dabi i Dubaji su jedina dva grada Emirata koji imaju pravo veta nad kritičnim pitanjima od nacionalnog značaja u zakonodavstvu zemlje. Dubai je domaćin World Expo 2020.

Dubai je nastao kao globalni grada i poslovni centar na Bliskom istoku. On je takođe glavni transportni centar za putnike i prtljag. Do 1960., ekonomija Dubaia je bila zasnovana na prihodima od trgovine i, u manjoj meri od nafte, dok nafta nije otkriven 1966. Prihodi od nafte prvi put su počeli da teku 1969. Prihod od nafte je Dubaiu pomogao ubrzati razvoj grada, ali njegove rezerve su ograničene i proizvodni nivo je nizak: danas, manje od 5% od prihoda Emirata dolazi od nafte.

Model zapadnog stila poslovanja je vodio ekonomiju Emirata tako da glavni prihodi sada dolaze od turizma, avijacije, nekretnina i finansijskih usluga. Dubai je nedavno privukao svetsku pažnju mnogim inovativnim, velikim građevinskim projektima i sportskim događajima. Grad je postao ikona sa svojim soliterima i visokim zgradama, posebno sa najvišom zgradom na svetu, Burdž Kalifa. Dubai je kritikovan zbog kršenja ljudskih prava u vezi sa južno Azijskom radnom snagom.

Od 2012. godine, Dubai je 22. najskuplji grad na svetu, a najskuplji grad na Bliskom istoku. U 2014., hotelske sobe u Dubaiju su ocenjene kao druge najskuplje na svetu, posle Ženevskih. SAD – globalna konsultantska firma Mercer je ocenila Dubai kao jedan od najboljih gradova za život na Bliskom istoku.

Dubai ima toplu pustinjsku klimu. Leta u Dubaiju su izuzetno topla, vetrovita, i vlažna, sa prosečnom temperaturom od 41 ° C (106 ° F), koja preko noći padne na 30 ° C (86 ° F) u najtoplijem mesecu, avgustu. Dani su uglavnom sunčani tokom cele godine. Zime su tople sa prosečnom temperaturom od 24 ° C (75 ° F) i noćne najniže od 14 ° C (57 ° F) u januaru, koji je najhladniji mesec. Padavine su u porastu u poslednjih nekoliko decenija.  Najveća zabležena temperatura u Dubaiju je 52.1 ° C (126 ° F), u julu 2002. godine.

Oblačenje je tipično za nekoliko zemalja na Arapskom poluostrvu. Žene obično nose “abaia”, dugu crnu haljinu sa hidžabom (marama koja pokriva vrat i deo glave). Neke žene mogu dodati nikab koji pokriva usta i nos i ostavlja samo oči izložene. Muškarci nose “Kandurah” koji jos zovu i “dishdasha” ili čak “thavb” (duga bela odeca) i marame (Ghotrah). U UAE tradicionalno Ghotrah je bele boje i pričvršćen je dodatno sa “Raven”, koji podseća na vrstu crnog kabla. Mlađi u Emiratima vole da nose crvene i bele Ghotras i vezuju ga oko glave poput turbana.

U UAE su zabranile nošenje “nepristojne odeće” ili otkrivanje previše kože. To su pravila UAE kojima se obavezuju posetioci Dubaija u skladu sa krivičnim pravom. UAE su primenile zabranu anti-nepristojnosti na svim javnim mestima (osim Akvapark, plaže, klubove i barove).

Turizam je važan deo strategije vlade Dubaia da održi protok stranog novca u emirate. Dubai mamac za turiste se uglavnom zasniva na kupovini i na poseti drevnih i modernih atrakcija. Od 2013. godine, Dubai je 7. najposećeniji grad na svetu na osnovu vazdušnog saobraćaja i najbrže rastućih sa povećanjem od 10,7%.

Dubai se smatra najvećim gradom “za kupovinu nekretnina na Bliskom istoku”. Dubai ima više od 70 tržnih centara, uključujući i najveći svetski tržni centar, Dubai Mall. Dubai je poznat po tradicionalnom Souk okrugu koji se nalazi na obe strane njegovog otoka. Od septembra 2013., Dubai je predložen za UNESCO – svetske baštine. Mnogi butici i prodavnice nakita se mogu naći u gradu. Dubai se takođe naziva “Citi of Gold”, zbog velikog broja juvelirnica, koje ima skoro 250 maloprodajnih objekata.

Dubai Park u Dubai Creek takođe igra važnu ulogu u turizmu Dubaia, jer predstavljaju neke od najpoznatijih turističkih atrakcija u Dubaiju, kao što su Delfinarium, Žičara, Jahanje Kamila, Konjski prevoz i egzotične ptice.

Ponudu možete videti ovde!

UAE – Dubai