Zanzibar je polu-autonomni deo Tanzanije u Istočnoj Africi. Sastoji se od Arhipelaga Zanzibar u Indijskom okeanu, 25-50 kilometara od obale kopna, sastoji se od mnogo malih ostrva i dva velika: Unguja (glavno ostrvo, neformalno ga nazivaju Zanzibar) i Pemba. Glavni grad je Zanzibar, koji se nalazi na ostrvu Unguja. Njegov istorijski centar Stone Town deo je Svetske baštine.

Glavne industrijske delatnosti Zanzibara su začini, rafija i turizam. Posebno ostrva proizvode čen, muskatni orah, cimet i crni biber. Iz tog razloga, ostrva, zajedno sa Mafia Island Tanzanija, ponekad nazivaju ostrva začina (termin takođe povezan sa Maluku ostrvima u Indoneziji). Zanzibar je dom Crvenih kolobus majmuna i skoro izumrlog Zanzibarskog leoparda.

Narodi Zanzibara su različitog etničkog porekla. Prvi stalni stanovnici Zanzibara izgleda da su bili preci Bantu Hadimu i Tumbatu, koji su počeli da stižu sa afričkih Velikih jezera. Pripadali su raznim etničkim grupama i živeli u malim selima. Zanzibar danas naseljavaju uglavnom Svahili. Postoji takođe veliki broj Arapa, kao i nesto Indijaca.

U Zanzibaru se govori Svahili (Kisvahili), a i Bantu jezik koji se intenzivno govori u afričkoj regiji Velikih jezera. Pored engleskog, Svahili je jedan od dva zvanična jezika Tanzanije. Mnogi lokalni stanovnici govore francuski i/ili italijanski.

Toplota leta često hladi jak povetarac izazvan severoistočnim monsunom (poznat kao Kaskazi u Kisvahili), naročito na severu i istoku obale. Blizu ekvatora, ostrva su topla tokom cele godine. Kiše se javljaju u novembru, ali se odlikuju kratkim padavinama. Duže kiše se obično javljaju u martu, aprilu i maju u saradnji sa jugozapadnim monsunom (lokalno poznat kao Kusi u Kisvahili).

Najpoznatiji događaj u zanzibaru je Međunarodni filmski festival Zanzibar, takođe poznat kao Festival Dhov zemalja. Svakog jula ovaj događaj prikazuje najbolje od Svahili Coast scene, uključujući i Taarab omiljenu muziku u Zanzibaru.

Važne arhitektonske karakteristike u Stone Town su Livingston kuća, Stara zanzibarska ambulanta, Guliani most, Ngome kongve (Staro utvrdjenje Zanzibara) i Dom čuda. Grad Kidichi karakterišu Hamamni persijska Kupatila, koja su izgradili imigranti iz Shiraz, Iran tokom vladavine Barghash bin Said.

Ponudu možete videti ovde!

Tanzanija – Zanzibar