Kuala Lumpur, zvanično Savezna teritorija Kuala Lumpur, je nacionalni glavni i najnaseljeniji globalni grad Malezije. Grad se prostire na površini od 243 km2 i po popisu 2015. ima 1,7 miliona stanovnika.  To je jedan od najbrže rastućih gradskih regiona u jugoistočnoj Aziji, u smislu stanovništva i privrede.

Kuala Lumpur je sedište Parlamenta Malezije. Grad je nekada bio dom izvršne i sudske savezne vlade, ali su je preselili u Putrajaia početkom 1999. godine. Neki delovi pravosuđa i dalje ostaju u glavnom gradu Kuala Lumpur. Zvanična rezidencija malezijskog Kralja, The Istana Negara, takođe se nalazi u Kuala Lumpuru. Kuala Lumpur je kulturni, finansijski i ekonomski centar u Maleziji zbog svog položaja.

Kuala Lumpur jedan od tri federalna područjima u Maleziji, enklava unutar države Selangor, na centralnoj zapadnoj obali Peninsular Malaisia. Od 1990. godine, grad je bio domaćin mnogim međunarodnim sportskim, političkim i kulturnim događajima, uključujući igre Komonvelta 1998. i Formule Grand Pri. Pored toga, Kuala Lumpur je dom najvišim građevinama na svetu, Petronas kule bliznakinje, koje su postale ikona simbol futuristički razvoja Malezije.

Zaštićeni Titivangsa planinama na istoku i Sumatra ostrvom Indonezije na zapadu, Kuala Lumpur ima tropsku klimu, koja je topla i sunčana, sa bogatim padavinama, naročito tokom severoistočnog monsuna od oktobra do mart. Temperature teže da ostanu konstantne. Maksimalna nikada ne premašuje 38,5 ° C (101.3 ° F), dok minimalna nikada ne pada ispod 14,4 . ° C (57.9 ° F).

Poplava je česta pojava u Kuala Lumpuru kad god je težak pljusak, posebno u centru grada. Dim od šumskih požara na obližnjem Sumatra ostrvu ponekad baci izmaglicu nad regionom. To je glavni izvor zagađenja u gradu zajedno sa otvorenim spaljivanjem, emisije iz motornih vozila i građevinskih radova.

Turizam igra važnu ulogu u ekonomiji grada. Mnogi veliki svetski hotelski lanci imaju prisustvo u gradu. Jedan od najstarijih hotela je Hotel Majestic. Kuala Lumpur je šesti najposećeniji grad na svetu, sa 8,9 miliona turista godišnje. Turizam ovde je raznolik, sa relativno niskim troškovima, i široke gastronomske i šoping sorte. Turistička ponuda se proširila u poslednjih nekoliko godina i postala ključna komponenta u industriji. Još jedan značajan trend je pojačano prisustvo budžetskih hotela u gradu.

Glavne turističke destinacije u Kuala Lumpuru uključuju Merdeka Skuare, kuća u parlamentu, Petaling Street, the National Palace (Istana Negara), Kuala Lumpur toranj, Nacionalni muzej, centralno tržište, Kuala Lumpur Gradska galerija, nacionalni spomenik , i verski objekti kao što je Jamek Moskue. Kuala Lumpur je domaćin mnogim kulturnim festivalima kao što je Thaipusam povorka oko Šri Mahamariamman hrama. Svake godine tokom Thaipusam proslave, srebrna kočija nosi statuu Gospodina Muruga zajedno sa svojom suprugom Valli i Teivaianni.

Trendi noćni klubovi, barovi i saloni, kao što su Beach Club, Espanda, Hakka Republike Vine Bar & Restaurant, Hard Rock Cafe, Luna Bar, Nuovo, Rum Jungle, tajlandski klub, Zouk, i mnogi drugi nalaze se u centru grada.

Ponudu možete videti ovde!

Malezija – Kuala Lumpur