Barbados je suverena ostrvska zemlja u Maloj Antili, u Americi. 34 kilometara u dužini i do 23 km u širini, koja pokriva površinu od 432 km2. Nalazi se u zapadnom delu severnog Atlantika i 100 km istočno od Vindvard ostrva u Karipskom moru. To je oko 168 km istočno od ostrva Sveti Vinsent i Grenadini i 400 km severoistočno od Trinidada i Tobagoa. Njen glavni grad je Bridžtaun.

Naseljena Kalingo ljudima od 13. veka, a pre toga od strane Američkih Indijanaca. Barbados su posetili španski moreplovaci krajem 15. veka i zauzeli ga u ime španske krune. Prvi put se pojavio u španskoj karti 1511. Portugalci su posetili ostrvo 1536. godine, ali ga nisu zauzimali, već su ga posećivali da bi se snabdeli mesom divljih svinja. Engleski brod (Olive Blossom), stigao je u Barbados 1625. Njegovi ljudi su u ime kralja Džejmsa I zauzeli ostrvo. 1627, prvi stalni doseljenici stigli su iz Engleske, a ostrvo je postala engleska, a kasnije britanska kolonija.

Godine 1966. Barbados postaje nezavisna država i Komonvelta oblast sa britanskom monarhijom. Zbog svoje kolonijalne istorije i povezanosti sa Velikom Britanijom, čak i nakon nezavisnosti, nastavljaju da je zovu mala Engleska. Država ima populaciju od 280,121 ljudi, pretežno afričkog porekla. Uprkos klasifikaciji u ostrva Atlantika, Barbados se smatra deo Kariba, gde je rangirano kao vodeća turistička destinacija. Četrdeset procenata turista dolazi iz Velike Britanije, SAD i Kanade.

Zemlja ima dve sezone, od kojih je jedna kišovita, poznata kao “mokra sezona”. Ovaj period traje od juna do novembra. Nasuprot tome, “suva sezona” traje od decembra do maja. Godišnja količina padavina kreće se između 1.000 i 2.300 mm. Od decembra do maja srednja temperatura je u rasponu od 21 do 31 ° C, dok se u periodu od juna do novembra kreću u rasponu od 23 do 31 ° C.

Barbados ima monsunsku klimu. Međutim, blag povetarac od 12 do 16 km / h obiluje tokom cele godine i daje Barbadosu klimu koja je umereno tropska.

Retke prirodne opasnosti uključuju zemljotrese, klizišta i uragane. Barbados je uglavnom pošteđen tropskih oluja i uragana u regionu tokom kišne sezone. Njegova lokacija jugo – istočno od Kariba stavlja zemlju u neposrednoj blizini glavne uraganske zone. U proseku, veliki uragan udara jednom svakih 26 godina. Poslednji značajni udar uragana koji je izazvao ozbiljnu štetu Barbadosu bio je uragan Dženet 1955. godine. 2010. ostrvo je pogodio uragan Tomas, ali on je izazvao samo manju štetu širom zemlje.

Engleski je zvanični jezik Barbadosa, i koristi se za komunikaciju, administraciju javnih službi širom ostrva. U svojstvu zvaničnog jezika u zemlji, standard engleskog teži da bude u skladu sa vokabularom ali ne potpuno isti kao iz britanskog engleskog.

Regionalnu varijantu Bajan engleskog jezika govori većina stanovnika u svakodnevnom životu, posebno u neformalnom okruženju. U punopravnoj formi, Bajan se značajno razlikuje od standardnog engleskog. Bajan može biti potpuno nerazumljiv engleskom govorniku iz druge zemlje. Bajan je pod uticajem drugih Karibiskih engleskih dijalekata.

Ponudu možete videti ovde!

Karibi – Barbados